Tips & Råd

De bedste råd til salg og køb af bolig

Uanset hvilken side man står på når, det gælder et boligkøb, kan det være en lang og sej proces. Udfordringerne ved at være køber er først og fremmest at finde en bolig, man kan kalde sit hjem. Nogle gange tager det ingen tid, andre gange tager det flere år, før man står med det helt rigtige. Sælger har lidt nogle andre udfordringer. Det er ikke altid, at man har et hjem, der beliggenhedsmæssigt eller i sig selv er særlig attraktivt, og derfor kan det nogle gange tage rigtig lang tid at komme af med sit gamle hjem. Dette kan hurtigt blive en økonomisk byrde, hvis man samtidig har fundet et nyt sted at bo. Heldigvis er det ikke altid, at det behøver at være et langt og sejt forløb for sælger. I denne artikel vil der blive præsenteret råd inden for salg og køb til både før og under købsprocessen.

Køb

Det er en svær opgave, når du skal ud at finde dig et nyt hjem. Som køber har du som regel en række krav, og det kan godt være lidt besværligt at finde boliger, der opfylder disse krav. Det er her, at ejendomsmægleren træder ind i billedet. Han eller hun indkoder dig og dine krav i et system, og så du per automatik vil modtage en e-mail, hver gang der dukker en bolig op, der matcher disse krav. Dette betyder dog ikke, at du skal gå i stå med boligjagten, da denne funktion sagtens kan komme til at overse noget, der potentielt kunne fange din interesse.

Senere i processen er det dog vigtigt at huske på, at ejendomsmægleren ikke er på din side, men på sælgers. Derfor er det en rigtig god idé at tilkalde en boligadvokat, når du har fæstnet dit blik på en bolig, og du begynder at lave aftaler med sælger angående købssum og overtagelsesdato. Sørg desuden for at tilføje et advokatforbehold til denne købsaftale. Aftalen bliver herefter sendt direkte til din boligadvokat, som gennemgår den og andre dokumenter grundigt, så der ikke er fejl og misforståelser – boligadvokaten er helt og aldeles på din side og prøver derfor på at lave en aftale, der varetager dine interesser bedst muligt. Derfor vil du i løbet af købsprocessen også blive kontaktet af den boligadvokat flere gange (læs mere her), da han eller hun vil konsultere dig i forhold til bl.a. tilstandsrapport og lignende, så du ikke bliver snydt.

Kort sagt hjælper en boligadvokat dig med at gennemføre et køb sikkert, og han eller hun sørger for, at du ikke overser det, der står med småt eller mellem linjerne.

En sidste ting, der også er en rigtig god idé at benytte sig af, er en ejerskifteforsikring. På den måde kan du undgå at komme til at stå med en potentiel dysfunktionel bolig.

Salg

Når man derimod skal sælge sit hjem, ser processen lidt anderledes ud, og der er nogle andre ting, som man skal tage højde for. Som sælger har du ikke en boligadvokat på din side, men derimod har du ejendomsmæglerens fulde interesse. Det er nemlig ejendomsmæglerens hensigt at få solgt din bolig for mest muligt, da det også booster hans indtægt lige så vel som din.

Inden man sætter sin bolig til salg, er det en god idé at få en ejendomsmægler til foretage en værdivurdering af hjemmet, og derudover få gode råd til hvordan du kan skabe merværdi. Når du har fundet en ejendomsmægler, der vil sælge dit hjem for en pris, du finder retfærdig, er det bare med at få sat huset til salg.

Det er dig som sælger, der har sidste ord, når der står en eller flere potentielle købere. Du kan nemlig frit vælge og vrage, hvis de vil lave et for stort afslag i prisen. Ejendomsmægleren vil desuden være med dig hele vejen, og han eller hun vil rådgive dig om, hvornår det er en god idé at sælge, og hvornår det ikke er.

Resten af processen minder meget om købers, bortset fra at købsaftalen ikke går igennem en boligadvokat, men din ejendomsmægler.

Skriv en kommentar