En luft til vand varmepumpe er en god investering, der hurtigt tjener sig selv hjem. Varmepumpen fylder ikke meget og egner sig derfor godt til mindre huse og sommerhuse. Det er nemt at få et godt tilbud på opsætning af en luft til vand varmepumpe gennem siden 3byggetilbud.dk. Hvordan det foregår og hvilke fordele en luft til vand varmepumpe giver, kan du læse mere om i denne artikel.
En luft til vand varmepumpe er en billig og miljøvenlig investering, der typisk vil have tjent sig selv hjem på seks år, på grund af besparelserne på varmeudgifterne. Selvom du skal bruge el til at få glæde af varmen fraluften, producerer varmepumpen flere kilowatt varme, end den forbruger af strøm. Det er derfor en meget miljøvenlig løsning.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på din nye luft til vand varmepumpe
Hos 3byggetilbud.dk kan du gratis og uforpligtende få 3 tilbud på din nye luft til vand varmepumpe inkl. installation og opsætning. På den måde slipper du selv for at ringe rundt til forskellige forhandlere og høre om priser. Alt dette klarer 3byggetilbud.dk for dig – gratis.
Varmepumpen kan både bruges i helårsbeboelse, hvor der ikke er adgang til fjernvarme og i sommerhuse. Det gør det muligt at bruge sommerhuset hele året, når du kan varme det op. Nogle varmepumper kan fjernbetjenes, så du kan sætte varmepumpen i gang, inden du kører hjemmefra. På den måde kommer du op til et varmt sommerhus.
Hvordan får du det bedste tilbud?
Ligegyldigt hvilken håndværksopgave du skal i gang med, kan det være svært at få et overblik over, hvilke håndværkere, der er de bedste og billigste. Vi vil jo alle sammen gerne have en kombination af de to egenskaber, selv om de fleste dog vægter kvalitet over pris.
Du kan selvfølgelig søge på nettet eller spørge venner og familie, om de kender nogen, de kan anbefale. Det vil helt sikkert give nogle navne, du kan gå videre med, men er ingen garanti for, at det er nogle, der både er kompetente og har en god pris.
På hjemmesiden 3byggetilbud.dk kan du hurtigt finde frem til tre håndværkere i dit område, der både kan deres kram og kan tilbyde dig en god pris. Bare indtast en kort beskrivelse af opgaven og angiv dine kontaktoplysninger, så finder tjenesten tre håndværkere, der kan løse opgaven. Håndværkerne vil så kontakte dig inden for tre dage, så I kan lave en aftale, hvor de kommer forbi og besigtiger opgaven, før de giver et tilbud.
3byggetilbud.dk giver dig et hurtigt overblik
Med 3byggetilbud.dk slipper du for at skulle bruge en masse tid på at ringe rundttil håndværkere selv. Når du får tre forslag, har du et godt sted at starte i forhold til at indhente tilbud på opgaven.
Det kan tit være svært at forholde sig til flere end tre tilbud. Tre tilbud er da heldigvis også nok, til at sikre dig mod at få tilbud fra de to dyreste i området og giver dig samtidig et godt grundlag for at vurdere, hvad der er et fornuftigt prisniveau for at sætte en luft til vand varmepumpe op.
Prisen på selve varmepumpen varierer typisk ikke så meget, men håndværkerens timepris kan variere, ligesom der kan være forskel på, hvor lang tid håndværkeren skal bruge på at sætte den op.
Kompetente håndværkere og gode anmeldelser
3byggetilbud.dk er en gratis service, og håndværkerne bliver udvalgt af mennesker og ikke søgemaskiner. Det gør, at du kan føle dig sikker på, at håndværkerne er dygtige og kompetente. 3byggetilbud.dk’s medarbejdere har ingen interesse i at få inkompetente håndværkere til at give dig et tilbud.
På hjemmesiden kan du også se anmeldelser fra andre brugere. Efter hver byggeopgave har kunderne mulighed for at give en anmeldelse af håndværkerne, og hvis en håndværker får mange dårlige anmeldelser er det selvfølgelig noget, 3byggetilbud.dk tager meget alvorligt. Så er det ikke sikkert, at de vil samarbejde med håndværkeren i fremtiden. Det er din garanti for, at du får et tilbud fra en dygtig og professionel håndværker.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
Selv når det er vinter, er der noget varme i luften. En luft til vand varmepumpe har både en udedel og en indedel. I udedelen bliver luften suget ind, og via en varmeveksler opvarmer luften en kølevæske. En kompressor får varmen i kølevæsken til at stige og derefter bliver den pumpet ind i indedelen i huset.
Indedelen er koblet sammen med varmtvandsbeholderen. Den varme kølevæske opvarmer nu det vand, der skal bruges til radiatorer, gulvvarme eller varmt brugsvand i bruser og vandhaner. Den afkølede kølevæske løber tilbage til udedelen for at blive varmet op igen.
Varmepumpen er et lukket kredsløb, der kører af sig selv. Så du behøver ikke hælde brænde eller olie på systemet, som du skal med en brændeovn eller et oliefyr. Vedligeholdelsen af en luft til vand varmepumpe er derfor meget lille. Det er dog en god ide at få en kølemontør til at tjekke den regelmæssigt og helst minimum en gang om året.
Placer varmepumpen væk fra soveværelse og naboer
Processen med at hive luft igennem udedelen larmer lidt. Særligt om vinteren hvor varmepumpen regelmæssigt står og afrimer for ikke at fryse til, kan varmepumpen larme en del. Det er derfor en god ide at placere pumpen væk fra soveværelser og terrasser, hvor larmen kan være generende.
Det er også smart at placere varmepumpen et stykke fra skellet, så din nabo ikke bliver generet af den. Det kan give anledning til nogle ubehagelige nabokonflikter. Skal varmepumpen stå nær skellet, er det derfor en god ide, at du taler med din nabo om placeringen af din varmepumpe, inden du sætter den op.
Stor besparelse i forhold til andre varmeformer
En luft til vand varmepumpe koster en del penge at anskaffe, men giver billig varme. Det er derfor en god investering, der vil tjene sig selv ind relativt hurtigt. En sådan varmepumpe koster typisk 70.000 til 90.000 kroner for selve pumpen og for at få en håndværker til at sætte den op. Du bør ikke gå på kompromis og prøve at sætte pumpen op selv. Det skal gøres af en professionel.
De 70.000-90.000 kroner kan virke som mange penge, men hvis du sammenligner det med prisen til et oliefyr og prisen på fyringsolie, vil investeringen typisk have tjent sig selv hjem efter seks år. En luft til vand varmepumpe holder i omkring 20 år, og det er derfor en god investering.
Når varmepumpen giver så billig varme, skyldes det, at den bruger varmen fra luften, der jo er gratis. Varmepumpen skal bruge el til at få kredsløbet til at løbe rundt, og dine udgifter til varmepumpen vil derfor være den el, den bruger. En varmepumpe vil dog typisk producere 3 kilowatt varme for hver 1 kilowatt el, den bruger. Du får derfor meget varme for pengene.
Optimal isolering og store radiatorer er vigtigt
Hvis du vil have en varmepumpe, er det nødvendigt, at dit hus er ordentlig isoleret. Hvis det ikke er det, vil det være svært at varme huset ordentligt op. Det skyldes, at fremløbstemperaturen på luft til vand varmepumper ikke er lige så høj som hos andre typer af opvarmningskilder.
En luft til vand varmepumpe har svært ved at varme vandet op til mere end 55 grader. Det egner sig derfor rigtig godt til gulvvarme, hvor vandet ikke behøver at være mere end 30-35 grader varmt for at opvarme rummet.
Hvis du har radiatorer, kan du stadig godt have en luft til vand varmepumpe. Det er dog vigtigt, at dine radiatorer ikke er for små. Hvis de er det, kan varmepumpen have problemer med at varme rummet op.
I forbindelse med at du taler med en håndværker om at give et tilbud, vil denne som regel altid komme ind på, om du har gulvvarme eller radiatorer. Håndværkeren kan vurdere, om dine radiatorer er store nok til, at du kan få gavn af en luft til vand varmepumpe eller ej. Hvis de ikke er, kan du naturligvis skifte dem, samtidig med at du får installeret luft til vand varme.
Luft til vand varmepumpe kræver ikke meget plads
En luft til vand varmepumpe fylder ikke særlig meget. Der er udedelen, der står uden for og som fylder cirka en meter gange en meter. Indedelen kan typisk stå i bryggerset eller i kælderen, hvor du har din varmtvandsbeholder og cirkulationspumpe. Det er en cylinder, der typisk er omkring en halv meter høj og lidt mindre i diameter.
Varmepumpen kan være en god erstatning for et jordvarmeanlæg. Jordvarme er den billigste form for varme, men det kræver, at du har en meget stor have, hvor slangerne til jordvarmen kan graves ned. Det behøver du ikke med en luft til vand varmepumpe. Det er også derfor, at mange i små huse eller folk med sommerhus foretrækker denne form for opvarmningskilde.
Vær sikker på at have nok varmt vand
Når det er meget koldt udenfor, det vil sige under minus 10 grader, kan det være svært for varmepumpen at holde temperaturen i det varme brugsvand oppe. Det er ærgerligt at skulle tage et lunkent bad – særligt på en kold dag. Det kan derfor være en god ide at tilkøbe en elpatron til varmepumpen.
Elpatronen sørger for at tilføre den fornødne ekstra varme til vandet, så det hele tiden er muligt at få et varmt bad – også når det er koldt udenfor.
Hvis du har flere badeværelser, eller du af andre grunde tit bruger meget varmt vand på samme tid, kan det også være en god ide at tilkøbe en elpatron. Hvis der bliver brugt meget varmt vand på en gang, kan en luft til vand varmepumpe nemlig også have svært ved at følge med.
Hvilken type varmepumpe skal du vælge?
Det kan være svært at vælge mellem de mange forskellige typer af luft til vand varmepumper, der findes på markedet. Din håndværker vil sikkert foreslå et bestemt mærke. Men det er godt, hvis du selv har sat dig ind i, hvilket mærke eller hvilken type luft til vand varmepumpe du foretrækker.
Først og fremmest er det en god ide, hvis du ser på Energistyrelsens hjemmeside. De har lavet en uvildig undersøgelse af varmepumperne på markedet, og dem de anbefaler, er i god kvalitet.
Derefter skal du se på varmepumpens SCOP tal. Det er et tal, der siger noget om, hvor effektiv varmepumpen er set over et helt år. SCOP tallet skal være så højt som muligt og for luft til vand varmepumper, bør det ikke ligge under 4,5.
Det er særligt vigtigt, at din luft til vand varmepumpe kan varme dit hus op på vinterens koldeste dage. En varmepumpe skal derfor kunne klare temperaturer mellem minus 15 og minus 30 grader, for at du er sikker på, at du også har varme og varmt vand om vinteren.
Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe:
Fordele:
- En varmepumpe er en god investering. I forhold til et oliefyr vil en luft til vand varmepumpe typisk have tjent sig selv ind i løbet af seks år, fordi du sparer penge på varmebudgettet.
- Fylder ikke så meget. I forhold til et jordvarmeanlæg fylder en luft til vand varmepumpe ikke meget. Det egner sig derfor godt til mindre huse og sommerhuse.
- Ingen påfyldning af brændsel. En luft til vand varmepumpe bruger varmen i luften til at varme op med. Du behøver derfor ikke at tænke på at fylde brændsel på, som du skal med en brændeovn eller et oliefyr.
- Nemt at få et godt tilbud på opsættelse. Gennem tjenesten 3byggetilbud.dk kan du på tre dage komme i kontakt med tre kompetente håndværkere, der kan give dig et tilbud på at opsætte din luft til vand varmepumpe.
Ulemper:
- En luft til vand varmepumpe larmer lidt. Udedelen på en luft til vand varmepumpe larmer, når den afrimer om vinteren. Det er derfor en god ide ikke at placere den i nærheden af soveværelser eller skellet til naboen.
- Dyr at sætte op. En luft til vand varmepumpe koster typisk et sted mellem 70.000 og 90.000 kroner. Det er derfor en stor investering til at starte med. Sammenlignet med et oliefyr kan en varmepumpe tjene sig selv hjem igen på seks år på grund af billig varme.
- Fungerer ikke godt med små radiatorer. En luft til vand varmepumpe fungerer godt med gulvvarme og store radiatorer, men har du små radiatorer, kan det være nødvendigt at skifte, for at radiatoren kan give varme nok til rummene i huset.
- Elpatron er nødvendig for at få varmt vand til bad, når det er koldt, eller når mange bruger varmt vand på en gang.
Skriv en kommentar