Fliselægning kan være en stor og udfordrende opgave, hvis du ikke har den rette erfaring og viden om emnet. Hvis du har mod på at arbejde med fliselægning på gør-det-selv-måden, så skal du derfor sætte dig 100% ind i den pågældende opgave, da fejl både kan blive grimme og dyre.
Alternativt kan du få en professionel håndværker til at lægge dine fliser, hvad enten det er indendørs, udendørs, i haven eller indkørslen, på badeværelset eller terrassen.
I denne guide ser vi nærmere på, hvordan du får hjælp af professionelle anlægsgartnere og belægningsfirmaer på den bedste og billigste måde. Kort sagt: Vi hjælper dig med at få de bedste fliselægning priser.
Dernæst kommer vi ind på gør-det-selv lægning af fliser, hvilke redskaber du skal bruge, samt konkrete råd til fliselægning af bestemte områder af hjemmet.
Få 3 gratis tilbud på fliselægning
Sådan får du gratis tilbud på fliselægning
Når du skal have hjælp til at lægge dine fliser, skal du have fat i et anlægsgartnerfirma. For det første kan fliselægning være en halvdyr affære i sig selv, men der kan også være store prisforskelle mellem de enkelte firmaer.
Det er derfor vigtigt, at du ikke blot kontakter det første firma, du kan finde. Du skal derimod kontakte en række forskellige firmaer og indhente og sammenligne tilbud fra dem alle. Dermed har du et bedre grundlag, når du skal træffe din beslutning om, hvem der skal stå for din fliselægning.
Men det kan både være energikrævende og tage lang tid at finde frem til disse tilbud selv – du skal finde kontaktinformationer, ringe og skrive rundt, indhente tilbud og til sidst sammenligne.
Heldigvis kan du få klaret denne del af opgaven gratis og nemt via en online tilbudstjeneste. Den største og mest brugte på byggeområdet i Danmark hedder 3byggetilbud.dk. De har allerede hjulpet over en kvart mio. danskere med at spare penge på deres byggeopgaver, og du kan hurtigt gøre det samme og indhente tilbud og dermed opnå en bedre pris på fliselægning.
Sådan bruger du 3byggetilbud.dk:
- Du skal først klikke dig ind på deres hjemmeside. Det kan du gøre via linket her
- Dernæst skal du udfylde felterne med de nødvendige kontaktinformationer. Efter højst et par dage vil du modtage tilbuddene på mail eller telefon, alt efter hvad du foretrækker
- Du skal udfylde opgavebeskrivelsen så godt, du kan. Fortæl gerne om dit projekt; hvor skal der lægges fliser, har du gjort dig nogle tanker om hvilken type af fliser, der skal bruges, hvor mange m2 er der tale om osv.
- Send opgaven ind, og vent på at 3byggetilbud.dk sætter den i udbud blandt deres forhåndsgodkendte leverandører
- Du modtager op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på opgaven, som du frit kan vælge og vrage mellem
Det er vigtigt at huske, at det ikke koster dig en krone at bruge deres service. Du skal kun have penge op af lommen, hvis du ender med at takke ja til et af de tilbud, du modtager.
Og tilbuddet vil typisk være væsentligt bedre end de tilbud, du ellers ville kunne finde på markedet, da konkurrencen blandt leverandørerne er højere og mere direkte via 3byggetilbud.dk. Alt i alt den nemmeste og mest direkte måde at finde frem til billig fliselægning på.
Pris på fliselægning: Hvad koster det?
Der findes lige så mange priser på fliselægning, som der findes firmaer, som tilbyder at lægge fliser. Det er derfor nærmest umuligt at give et entydigt svar på, hvad fliselægning koster. Det afhænger også af, hvor i landet, det drejer sig om, hvilke materialer der skal bruges, og – som vi var inde på i afsnittet herover – hvilken leverandør du vælger til opgaven.
Vi har dog lavet arbejdet for dig og undersøgt sagen nærmere for at kunne give dig en ca. pris på fliselægning. Derfor har vi fundet frem til konkrete priser fra et eksisterende anlægsgartnerfirma. Vær opmærksom på, at prisen er vejledende og derfor kan svinge ud fra førnævnte faktorer.
Priseksempler på lægning af fliser ekskl. moms:
- Terrasse, nyanlæg – Pris pr. m2: 665 kr.
- Terrasse, genetablering – Pris pr. m2: 500 kr.
- Indkørsel, nyanlæg – Pris pr. m2: 950 kr.
- Indkørsel, genetablering – Pris pr. m2: 700 kr.
Priserne herover er uden moms og pr. m2. Hvis vi derfor forestiller os, at du skal have anlagt en helt ny indkørsel med fliser, og det drejer sig om 50 m2, så vil det færdige regnestykke inkl. moms se således ud:
- 950 kr. x 50 m2 = 47.500 kr.
- 47.500 kr. x 1,25 (moms) = 59.375 kr.
Som du kan se, så kan det hurtigt blive ret omkostningstungt at få lagt fliser. Derfor er det også afsindig vigtigt, at du sørger for at indhente flere forskellige tilbud og sammenligne priserne på disse – f.eks. via en gratis tilbudstjeneste på nettet som 3byggetilbud.dk, som vi nævnte tidligere oppe.
Få 3 gratis tilbud på fliselægning
Fliselægning gør-det-selv: Hvordan gør jeg?
Prisen på fliselægning af en anlægsgartner kan få enhver boligejer til at overveje gør-det-selv metoden i stedet. Det kan hurtigt koste mange penge at få lagt en ny terrasse, en indkørsel eller at få lagt fliser på badeværelset – derfor giver det god mening at kaste sig ud i projektet selv og dermed spare lidt på udgifterne.
Vær dog opmærksom på, at der også er en grund til, at fliselægning koster en del – hvis det skal gøres korrekt og forsvarligt, så skal man vide, hvad man gør. Hvis du ikke er 100% inde i fliselægning, når du går i gang, så kan du risikere at lægge fliserne forkert eller arrangere underlaget fejlagtigt. Det kan i værste fald føre til sætningsskader, vandskader o. lign. senere hen.
Men hvis du har mod på at kaste dig ud i fliselægning selv, så får du her et par grundlæggende tommelfingerregler, du altid skal huske på – Du kan desuden finde flere videoer og guides på bl.a. Youtube.
Dette skal du huske ved gør-det-selv fliselægning:
Hvis du lægger fliser udendørs, f.eks. til terrasse eller indkørsel, så skal du have styr på underlaget. Vand skal kunne komme væk i underlaget, og gerne væk fra boliger – sørg derfor altid for, at underlagene hele vejen op har en korrekt hældning.
Uanset typen af trafik på fliserne, så skal du bruge et nedre underlag, typisk af såkaldte 0,63 sten. Dette kaldes et bundsikringslag og er med til at få vandet væk.
Oven på dit bundsikringslag skal du lave endnu et lag, denne gang af stabilgrus. Hvis anlægningen af fliser skal bruges til let trafik, f.eks. gangtrafik på en sti i haven eller en terrasse, så kan du nøjes med et lag på ca. 6 cm. Er der derimod tale om tung trafik fra biler, f.eks. til en indkørsel, så skal du bruge et lag på ca. 12 cm.
Øverst skal du så bruge grus til fliselægning – det kaldes enten afretningsgrus eller brolæggergrus og består af fint grus med elementer på ned til 8mm; derfor kaldes det også 0-8mm grus.
Hvis der er tale om en større omgang fliselægning, f.eks. ved fliselægning af indkørsel, så kan det være en god idé at bruge rettesnore til være helt sikker på, at du lægger dine fliser lige hele vejen. Ved mindre fliselægning i haven eller andre steder kan du undlade snorene og gøre det på øjemål, hvis du har lidt erfaring med at lægge fliser.
Vær desuden omhyggelig med, hvordan du lægger fliserne rent lavpraktisk. Når du har kørt dit grus fladt og lige, så er det tid til at lægge fliserne på. Men du skal ikke bare lægge hver enkelt flise ned på underlaget og så presse til – tværtimod. Hvis du rammer gruset med fingrene eller kommer til at trykke for hårdt, så kan du lave ujævnheder i underlaget, og dine fliser vil ikke komme til at ligge pænt.
Sørg derfor for at holde din flise nogenlunde oprejst på det sted, den skal være, og giv så slip det sidste stykke, så flisen falder på plads af sig selv og dermed undgår at lave fingermærker i underlaget.
Udstyr og værktøj
Hvad angår udstyr og værktøj til fliselægning, så skal du bruge lidt forskelligt. Udstyret kan variere, alt efter om du skal i gang med lægning af fliser udendørs eller indendørs, og om der er tale om fliselægning i haven, fliselægning af indkørsel, terrasse eller noget helt fjerde.
Der er dog en række værktøjer og redskaber, der går igen ved mange af opgaverne, og derfor får du herunder to lister med det mest essentielle.
Det skal du bruge til lægning af fliser indendørs – f.eks. i køkkenet eller på badeværelset:
- Fliser
- Fuger
- Retningsudstyr
- Flisemørtel
- Spand og blandingsudstyr – f.eks. en boremaskine
- Fliseklæb
- Maskine til at skære fliserne til med – Det kan være en vinkelsliber med diamantskive eller en vådskæremaskine
Det skal du bruge til lægning af fliser indendørs – f.eks. til terrasse, indkørsel eller i haven:
- Fliser
- Sten til bundsikringslag
- Stabilgrus
- Afretningsgrus eller brolæggergrus
- Rettesnore
- Stort vaterpas afretningsskinne
- Skovl eller maskine til at gøre underlaget jævnt
- Kantsikringsskinne – specielt op til græsplæner eller andre højere niveauer
Uanset om du går i gang med projektet på egen hånd eller får en professionel anlægsgartner til at hjælpe dig med opgaven, så du er helt sikker på et perfekt resultat, så vil vi ønske dig god fornøjelse med din fliselægning.
Skriv en kommentar