Annonce

Derfor skal du bruge stabilgrus til belægninger

Stabilgrus skal du bruge ved belægninger som terrasser eller indkørsler og er beregnet til at ligge i et lag under afretningsgrus, der så atter ligger under fliserne. Ved at have et tykt lag stabilgrus liggende, sikrer du dig mod, at fliserne synker under belastning og giver uønskede fordybninger, der får terrassen til at ligne en betongrå miniatureudgave af en dal med bakker.

Desuden virker stabilgruset som et drænlag, så når regnen falder, bliver indkørslen ikke oversvømmet. Altså er stabilgrus vigtigt til at sikre et stærkt og bekvemt underlag udendørs.

32-stabil er den industrielle standard

Stabilgrus er en blanding af sand og sten med varierende kornstørrelse inden for spektret 0-32 mm, der kaldes ”32-stabil”. Markedet inden for stabilgrus byder på forskellige blandinger, hvor nogle indeholder flere store sten end andre. Da stabilgrus skal overholde industrielle standarder, herunder krav til anvendelighed, gør det ikke den store forskel, hvad du vælger.

Læg den rigtige tykkelse

Jo tykkere laget af stabilgrus er, jo mere belastning kan fliserne tåle. Til terrassen er ca. 15 cm rigeligt, mens indkørslen naturligt nok skal bruge et tykkere lag – i omegnen af 25-30 cm. Skal du lave belægning til indkørslen, er det desuden en god idé at sprede bundsikringsgrus under stabilgrus. Derved sikrer du imod, at fliser giver efter for belastningen, når du kører over dem.

Gør en god handel af grus

Både byggemarkeder og lokale nicheforretninger har gode tilbud på stabilgrus. Da der netop er standarder for stabilgrus i lovgivning, vil du måske være bedre tjent ved at handle hos et byggemarked, da du her alt andet lige er sikker på, at en given blanding stabilgrus overholder de juridiske krav – og derfor kan bruges til belægning. Dermed ikke sagt, at du ikke er i stand til at gøre en god handel hos lokale forretninger, men kvaliteten er nu essentiel ved stabilgrus.

Løs levering eller grus i bigbag?

Hav også gerne en holdning til, hvordan du vil have dit stabilgrus leveret. Løs levering er det oplagte valg, hvis du ved, at du skal bruge det med det samme – og at du skal bruge det hele. Bigbags er derimod bedre, hvis du bruger dit stabilgrus over lang tid, fx til en række forskellige belægninger. Er gruset i pose, sikrer du nemlig mod, at det bliver blandet sammen med noget, der kan svække dets evne til at understøtte fliser, fx granitskærverne brugt på gårdspladsen.

Priser på stabilgrus svinger kraftigt

Priser på stabilgrus kan svinge betragteligt mellem forhandlere, hvor fx 1000 kg stabilgrus med levering kan koste fra ca. 900 til nær ved 1700 kr. Ikke at du nødvendigvis skal vælge den billigste forhandler, for de dyrere kan godt tænkes at give bedre rådgivning og kundeservice i øvrigt. Leveringsløsninger kan også godt tænkes at være bedre hos de større byggemarkeder.

Sammenlign tilbud på stabilgrus

Har du fået blod på tanden for at komme i gang med at lægge belægninger, der holder sig flade over flere års løb, så kom i gang med at sammenligne tilbud på stabilgrus allerede i dag.

Skriv en kommentar