Inde

Energimærkning af hus

energimærkning af hus

En energimærkning af hus er en slags evaluering af en bygnings energiforbrug. I denne artikel bliver du klogere på reglerne omkring energimærkning, hvilke konsekvenser den har samt tips til, hvordan du forhøjer energimærkningen på din bygning.

Det er en rigtig god idé at sætte dig ind i eventuelle forbedringer og ændringer, som du kan foretage på din bolig for at forhøje dit energimærke. Mærkningen har nemlig stor indflydelse på den pris, du kan sælge eller udleje den for.

Få 3 gratis tilbud på energimærkning af hus

En service leveret i samarbejde med 3byggetilbud.dk

En energimærkning har to primære formål

Når du får lavet en energimærkning af din bolig eller erhvervsbygning tjener det to overordnede formål.

For det første er mærkningen med til at vurdere bygningens energiforbrug. Den bruges til at måle og vurdere bygningens isolering af vægge, døre, vinduer m.m.

Vurderingen bruges i forbindelse med køb og salg af bygningen, og den agerer en form for varedeklaration, som viser det potentielle energiforbrug ved at bo i netop denne bolig.

For det andet bruges mærkningen til at lave en overskuelig kortlægning over, hvilke forbedringer der kan udføres på bygningen for at optimere energibesparelser.

Når mærkningen er udført, har du et klart overblik over de ændringer, du kan foretage på bygningen, for at reducere energiforbruget og dermed opnå en mere rentabel el- og varmeregning.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på energimærkning

sådan virker 3byggetilbud.dk

I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan vi tilbyde dig tre gratis og uforpligtende tilbud på en energimærkning. De tre tilbud får du fra tre forskellige og professionelle leverandører. Derudover er du sikret en god og billig pris, da de tre leverandører “kæmper” om dig som kunde og derfor prisfastsætter dem selv lavt.

Fordele ved at benytte dig af 3byggetilbud.dk

  • Det er 100% gratis og uforpligtende
  • Det tager ikke mere end 5 minutter at anmode om de tre tilbud
  • Du modtager tilbuddene inden for 1-3 arbejdsdage
  • Du får en super god energimærkning pris

→ Gå til 3byggetilbud.dk og få de 3 gratis og uforpligtende tilbud på energimærkning

Sådan får du lavet en energimærkning af hus

Når du skal have lavet en energimærkning på din bolig, så skal du bruge en energikonsulent. Energikonsulenten gennemgår boligen fra kælder til kvist, mens han måler og undersøger alle de nødvendige områder.

Han måler bl.a., hvor god isoleringen er i de forskellige rum, og dermed hvor godt huset er til at holde på varmen, så at sige.

Når energikonsulenten er færdig med sin del af opgaven, så giver han dig en overskuelig liste over de forbedringer, du kan foretage på huset. Han vil typisk også kunne rådgive og vejlede i forbindelse med prioritering af de forskellige ændringer.

Hvem skal bruge mærkningsordningen

Der er visse regler for, hvornår du skal bruge energimærkning, og hvornår du kan undlade. Alle boliger skal have foretaget en energimærkning, når de sælges eller udlejes. Dette omfatter alle bygninger, som anvendes til beboelse.

Derudover er offentlige bygninger og erhvervsbygninger omfattet af reglerne om energimærkning, hvilket er bestemt ved lov her i Danmark.

Sidst men ikke mindst er visse større bygninger underlagt loven om at få en energimærkning hvert 10. eller 7. år. Dette afhænger bl.a. af den potentielle energibesparelse.

Sådan virker energimærkningen

Det danske energimærkning er baseret på et skalasystem. Du kender det måske allerede fra diverse elektroniske apparater og hvidevarer.

Mærkeskalaen starter nederst med et G, og bevæger sig herefter gradvist op til A, som er det bedste energimærke, du kan få. A er endvidere inddelt i tre mærker – hhv. A2010, A2015 og A2020, hvor sidstnævnte er det bedste.

Du er med andre ord rigtig godt stillet som sælger eller udlejer, hvis din bolig får et energimærke A, og mindre heldig, hvis du ender med et G.

Omvendt kan du altid bruge energikonsulentens vurdering og energimærkning til at forbedre din bygning, og på den måde bevæge dig opad mod en bedre mærkning. Dette vil så i sidste ende være med til at forhøje værdien af din bolig eller bygning, når du sælger eller udlejer.

Hvis du foretager væsentlige energioptimeringer og isoleringer i hjemmet, men ikke får solgt boligen lige med det samme, så er det ikke udelukkende dårligt. Eftersom du har foretaget forbedringer af din boligs isolering og f.eks. indeklima, så har du nu et meget bedre hjem at bo i – og det er trods alt meget rart.

Det kan du gøre for at forbedre din energimærkning

Du kan foretage en lang række ændringer på din bolig, som med garanti vil være med til at forbedre energiforbruget og dermed forøge boligens markedsværdi.

De forskellige energirenoveringer og optimeringer indebærer men begrænser sig ikke til bl.a. isolering, efterisolering, fornyelse af varmeanlæg samt en opdatering af elinstallationer og lyskilder såsom sparerpærer.

Det er dog ikke fuldstændig ligegyldigt, hvilke ændringer du investerer i først. Alt afhængig af husets type, alder og nuværende tilstand kan der nemlig være nogle forbedringer, som giver en hurtigere og større energibesparelse end andre, og omvendt.

Generelt set siger man, at det første og bedste du kan gøre for at optimere din bolig, er at holde bedre på varmen.

Det giver også meget god mening, da du blot spilder en masse penge, hvis al den varme, du producerer, bare fiser lige ud gennem vægge, loft og vinduer med det samme. Derfor kan det være en god idé at starte med at få udført isoleringer og efterisoleringer i din bolig.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på en energimærkning

Dernæst bør du typisk kigge på selve opvarmningen er boligen. Jo bedre og billigere opvarmningen er, desto bedre energimærkning vil din bygning opnå.

Dette punkt handler primært om dit varmeanlæg, hvilket er selve varmeinstallationerne. Det kan være oliefyr, gasfyr, jordvarme, solceller, fjernvarme osv.

Det tredje punkt kan du kigge nærmere på som en slags flødebolle på toppen af isvaflen. Det er det, som har den mindste effekt på energimærkningen, da det sådan set bare handler om selve beboernes energiforbrug.

Det kan være justeringer og ændringer i vaner omkring, hvor længe i bader, om i husker at slukke for vandhanerne, om i slukker for standby-elektronik m.m.

Nedjusteringer i disse forbrugsmønstre er selvfølgelig med til at reducere energiforbruget, men det har som sådan ikke noget med energimærkningen at gøre, da den fokuserer mere på, hvad boligen i sig selv kan gøre, så at sige.

Disse ting tager mærkningen ikke højde for

Som nævnt oven for bygger energimærkningen ikke på vaner og forbrugsmønstre blandt beboerne i boligen. Den tager ikke højde for, om din teenagedatter tager brusebade på 60 minutter frem for 10. Den tager ikke højde for, om den seneste vinter var ekstra kold og hård end den forrige, osv.

Den tager derimod udgangspunkt i et beregnet forbrug, og dermed ikke det egentlige forbrug. På den måde tager den til gengæld højde for en række standarder, hvad angår vind og vejr, forbrugsvaner og familiestørrelse.

Disse standarder kombineres så med boligens faktiske forbrug samt energibesparende tiltag, hvorved energimærkningen fastsættes.

Skriv en kommentar