Annonce

Fifs og tricks til reparation og vedligeholdelse af radiatorer

Langt de fleste danske hjem har radiatorer som deres primære varmekilde. Det er oftest en af de billigste og nemmeste løsninger, især hvis man er et af de hjem, som udgør de 60 procent af befolkningen, der benytter sig af fjernvarme. I det tilfælde belaster man som regel også miljøet endnu mindre, hvis man kan finde ud af at bruge sine radiatorer ordentlig. Her handler det først og fremmest om at vælge de rigtige radiatorer til ens hjem. De skal passe i forhold til rummenes størrelse og i forhold til, hvor i rummene de skal placeres. Dertil skal en radiator vedligeholdes, og man skal yderligere være opmærksom på, at den varmer ordentlig op og ikke lider af en defekt eller er gået i stykker.

Skulle uheldet være ude med radiatoren, så er der heldigvis altid hjælp at hente. Her skal man kontakte en varmemester eller et firma, som specialiserer sig inden for varmeteknik. Er man eksempelvis bosiddende i Storkøbenhavn, i byer såsom København, Gentofte eller Gladsaxe, så er der i hvert fald en masse forskellige firmaer at vælge imellem. Se f.eks. Kruses Varmeteknik. Inden uheldet kommer så langt, kan der dog være nogle ting, som man selv kan gøre for at undgå, at ens radiatorer går i stykker.

Vær opmærksom på udluftning og lufttryk

Først og fremmest er det en god ide at skrue helt op for alle ens radiatorer inden fyringssæsonens start. Hvis radiatorerne ikke virker, som de skal, har man nemlig mulighed for at løse problemet, inden man står og skal bruge varmen. Bliver radiatorerne ikke varme, kan man evt. prøve at udlufte dem. Det er ofte forholdsvis nemt at udlufte en radiator. Man skal lette på luftskruen, som ofte sidder på siden af radiatoren, med en papegøjetang eller luftskruenøgle. Når der kommer luft ud, skal man lade skruen være løsnet indtil, der begynder at komme vand ud. Vandet er et tegn på, at radiatoren er ordentlig udluftet, og derefter skal man bare huske at lukke luftskruen igen.

Det er også smart at tjekke radiatorens tryk. En radiator skal nemlig have et vis tryk for at kunne fungere. Er trykket for lavt, vil radiatorerne fyldes med luft i stedet for vand. I sådan et tilfælde skal man fylde vand på anlægget og derefter udlufte radiatorerne. Det er især vigtigt at være opmærksom på trykket inden fyringssæsonen, da det her ofte kan være nødvendigt at fylde lidt ekstra vand på.

Der er altid professionel hjælp at hente

Er man i tvivl om, hvordan disse ting skal gøres, så er der altid den mulighed at ringe efter hjælp hos et firma, som enten kan guide en igennem eller komme ud til en. Nogle radiatorer er også mere besværlige end andre, ligesom problemerne kan være noget andet og større end eksempelvis et for lavt eller højt lufttryk. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at kontakte nogle professionelle, så man ikke ender med at lave alt for meget rav i den selv.

Skriv en kommentar