Græsslåning – guide til en veltrimmet plæne

græsslåning

Når solen bryder frem er det meget fristende at hoppe i arbejdstøjet og gå en tur med plæneklipperen i haven. Men for at opnå den optimale levetid for græsset samt det rette veltrimmede look i haven, bør man overveje en række faktorer. Her er vind og vejr selvfølgelig en af de vigtigste omstændigheder, men måden man klipper græsset på, kan også have betydning.

Hvornår starter sæsonen for at slå græs?

Det danske vejr er ganske uforudsigeligt, og derfor er det svært at bestemme en præcis dato for, hvornår græsslånings-sæsonen starter. Normalt vil det være oplagt at begynde med at slås græs i starten af april.

Græsset skal nemlig være begyndt at gro, før man starte plæneklipperen, og solen, der er en energikilde for græsset, begynder, for det meste, først at varme omkring april måned.

Jordtemperaturen skal gerne være omkring 7-8 grader før græsset begynder at gro, og så skal det være cirka 6-8 centimeter højt før det trænger til at blive slået.

Hvis man ikke lige har et jordtermometer ved hånden, kan man også på god gammeldags manér kigge ud på plænen og vurdere om den er meget grøn – for så er græsset frodigt og voksende og klar til at blive trimmet.

Hvor ofte og hvor meget skal græsset slås?

Når man er i haven for første gang i foråret med græsslåmaskinen, kan det være en god idé at tjekke græsslåmaskinens klippelængde. Hvis man skærer for meget at græsset, opstår der nemlig pletter med mos i plænen, hvilket bør undgås.

En god regel er at sætte klippelængden til cirka 4 centimeter, da rodnettet kan ødelægges, hvis man cutter mere af, hvilket forårsager gule pletter, mos og ukrudt.

Selvom der kan være ødelagte områder i plænen efter vinterhalvåret, kan man sagtens slå hele arealet første gang. Derefter kan man med fordel anvende gødning for at få de gule pletter til at forsvinde.

Hvor ofte du slår din græsplæne afhænger igen af, hvordan regn og sol fordeler sig, men som hovedregel anbefales det, at du i løbet af foråret slår græsplænen 1-2 gange.

Efterhånden som det bliver varmere og sommeren gør sit indtog aftager væksten i græsset, og derfor kan du nøjes med at slå græsset en gang hver 7-10 dag. I sommerperioden er det til gengæld vigtigt, at du vander din plæne ofte. Det optimale vandingstidspunkt er om aftenen, hvor fordampningen er mindst.

Når efteråret sætter ind, kan du igen skrue en anelse op for antallet af sessioner med græsslåmaskinen. I denne periode er det også meget vigtigt, at du fjerner bladene som falder fra træer og hække. Bladene lægger sig nemlig på plænen og kan i yderste konsekvens kvæle græsset, så der opstår gule pletter.

Ovenstående er nogle generelle retningslinjer for græsslåning Sjælland, men overordnet set handler det om at holde øje med vejret – har der været meget nedbør? Græsset vokser især, hvis der er perioder med meget sol efterfulgt af regn. Til gengæld kan du spare nogle ture med græsslåningsmaskinen, hvis der er mindre sol og regn.

Læs også:

Guide til den bedste robotplæneklipper

Skriv en kommentar