Tips & Råd

Husk at tjekke isoleringen inden du bestiller varmepumpe

Efterisolerer du boligen efter du har opsat varmepumpe, risikerer du, at varmepumpen bliver overdimensioneret i forhold til varmebehovet. Derfor bør du altid efterse isoleringen af boligen, inden du opsætter en ny varmepumpe.

Går du med planer om at få opsat en varmepumpe i boligen, bør du som noget af det første kontrollere hvor godt boligen er isoleret. For det første fordi det er vigtigt at vide når varmepumpen skal dimensioneres og for det andet for at sikre at det ikke bliver nødvendigt at efterisolere senere.

Øget isolering gør varmepumpen overdimensioneret

Mange glemmer nemlig at tage stilling til om boligen er tilstrækkeligt isoleret før de opsætter en varmepumpe. Men når strømregningen stiger på grund af det øgede elforbrug til varmepumpen, er efterisolering oftest det første sted der bliver sat ind for at begrænse elforbruget.

Men den øgede isolering af boligen gør nemt varmepumpen overdimensioneret og medfører at pumpen tænder og slukker for meget fordi den ikke behøver køre så længe ad gangen for at varme boligen op. Det gør det markant dyrere at bruge varmepumpen, og de mange opstarter slider unødigt meget på varmepumpen.

Tjek isoleringen før du vælger varmepumpe

Derfor er det en god ide at efterse isoleringen af boligen inden du vælger og dimensionerer varmepumpen. Har du sikret dig at boligen er isoleret optimalt, er du sikker på at du får dimensioneret varmepumpen korrekt fra starten af.

Når du efterser isoleringen, er det vigtigt at du får gennemgået alle de steder hvor der allerede er isoleret og får fundet ud af om du med fordel kan opgradere isoleringen til mere moderne standarder. Bor du i en ældre bolig, vil det oftest kunne betale sig at øge tykkelsen af isoleringen på loftet til den tykkelse der anvendes i dag.

Især er det vigtigt at huske at få tjekket hulmursisoleringen. Den er besværlig at komme til og kræver at du udtager sten i murværket flere steder på huset for at kontrollere den. Men er det mange år siden boligen blev hulmursisoleret, er der stor sandsynlighed for at isoleringen er faldet sammen inden i murværket. Derfor skal der oftest fyldes op med ny hulmursisolering.

Du kan læse mere om hulmursisolering her.

Få hjælp online til valg af varmepumpe

Når du har kontrolleret at boligens isolering er i orden, og eventuelt har efterisoleret de steder hvor det var nødvendigt, får du de bedste muligheder for at dimensionere din varmepumpe korrekt til boligens fremtidige energibehov.

Her er det især vigtigt at se nærmere på hvor effektiv varmepumpen er. Det angives ved hjælp af et forholdstal der fortæller hvor mange kW varme varmepumpen producerer i forhold til den mængde strøm den forbruger – det såkaldte COP- eller SCOP-tal hvor førstnævnte angiver forholdet alene og sidstnævnte angiver et årligt gennemsnit korrigeret for sæsonbestemte udsving. Et COP- eller SCOP-tal på 4 betyder således at varmepumpen producerer 4 gange så meget varme som den mængde strøm pumpen forbruger.

Hvordan du vælger den rigtige varmepumpe til din bolig, kan du læse mere om på varmepumpe-guide.dk, hvor du også finder en smart energiberegner der giver dig det årlige kW-forbrug for den varmepumpe du påtænker at opsætte i din bolig.

Læs også:

Isolering af sommerhus

Skriv en kommentar