Hvornår skal tandremmen skiftes på din bil?

Det er altid vigtigt at holde øje med din bil. Er der nogle advarselslamper, der lyser i instrumentbrættet, siger bilen nogle underlige lyde, eller opfører den sig anderledes end den plejer?

Få 3 gratis tilbud på ny tandrem

Så vil det være en god ide at få tjekket bilen på et værksted, før det kan udvikle sig til en større skade på bilen på længere sigt. Måske prøver din bil at fortælle dig, at det er på tide at få skiftet tandremmen.

Så tænker du sikkert, at det lyder som en dyr omgang. Men skaderne, som en sprunget tandrem kan lave, er langt dyrere end et skift af tandremmen nemt og hurtigt på dit værksted i dag.

Hvad er en tandrem?

En tandrem befinder sig i bilens interne motorsystem. Den er lavet af syntetisk gummi og ligner en gigantisk sort elastik. Den kører i ring og driver knastakslen, som styrer forbrændingen og ventilationen. Den har sorte tænder på indersiden. Den sørger for at drivakslen og knastakslen kører i samme tempo og ikke glider fra hinanden.

Hvornår skal tandremmen skiftes?

Hvis du er i tvivl om, hvornår tandremmen på din bil skal skiftes, så er det altid en god ide at tjekke bilens servicemanual. Der står nogle intervaller for, hvornår tandremmen i din bil skal skiftes. Det er især en god ide at tjekke den inden, du skal ud og køre langt f.eks. på ferie.

Hvis du ikke kører så meget, er der også chance for at tandremmen bliver stiv, derfor findes også et ældningsinterval. Så skal den typisk skiftes inden for et år, hvis du ikke når at køre de intervaller der anbefales for skiftning af tandrem.

Det er typisk efter et bestemt antal kilometer, at bilen anbefales at få skiftet tandrem.
Men der er også andre forhold, der spiller ind, som kan få tandremmen til at ældes hurtigere:

  • Ændringer i temperaturen da det er gummi vi har med at gøre
  • Olielækager og vandlækager kan få tandremmen til at glide af
  • Tørt klima vil få gummien mør og flosset
  • De ældre modeller holder væsentlig kortere

Det kan give store skader på motoren og er en meget omfattende opgave at få skiftet tandrem, hvis den springer under kørsel. Så en god tommelfingerregel er altid at tjekke servicemanualen, når du skal ud at køre langt, eller hvis du har på fornemmelsen, at du har nået ældningsintervallet.

Når din tandrem skal skiftes

Den nemme løsning, når din tandrem på bilen skal skiftes, vil være ved et servicetjek på værkstedet. Det kan blive en dyr fornøjelse, så det er altid en god ide at tjekke priserne ud på forskellige værksteder. Nogle værksteder fører nemlig tilbud på skift af tandrem.

En anden mulighed at udskifte tandrem på, er at gøre det selv. Det kan være en omfattende opgave at gøre det selv. Men ikke den mest besværlige opgave, så længe det selvfølgelig bliver gjort ordenligt. Der findes en masse guides og manualer på internettet, som er værd at tjekke ud og følge, når du selv skal give dig i kast med udskiftning af tandrem. God fornøjelse.

Skriv en kommentar