Et jordvarmeanlæg koster mange penge at få anlagt. Det kan dog hurtigt betale sig ind igen, særligt hvis du på nuværende tidspunkt har en dyrere opvarmningsform.
Hvis du vil have et jordvarmeanlæg, er du nødt til at se det som en investering. Det koster nemlig en del penge at købe anlægget og at få en dygtig kølemontør til at grave det ned. Prisen vil typisk ligge på mellem 100.000 og 200.000. Det kommer an på, hvor stort et anlæg du skal have, og om det er et nyt hus eller et eksisterende hus, du skal have varmet op med jordvarme. Ved et nyt hus kan du typisk spare 10.000-20.000 kroner, fordi der ikke er lige så meget arbejde i forbindelse med etableringen.
Det er de færreste, der har 100.000-200.000 liggende til et jordvarmeanlæg. De fleste banker eller realkreditinstitutter vil dog være villige til at låne dig pengene. Det vil gøre det muligt for dig at etablere anlægget nu, hvor du har brug for det.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på jordvarme
Et jordvarmeanlæg tjener sig hurtigt ind igen
I forhold til at have et oliefyr eller at opvarme med naturgas kan du spare helt op til 80 % på din varmeregning. I gennemsnit vil en familie med to voksne og to børn kunne spare omkring 6000-8000 kroner om året. Det er en stor årlig besparelse, som du kan bruge på mange andre ting.
Et jordvarmeanlæg har derfor typisk tjent sig selv hjem efter 10 år. Anlægget holder imellem 30 og 40 år, og du har derfor mange år, hvor du kan nyde godt af den investering, du har gjort.
Muligt selv at etablere jordvarmeanlæg
De fleste vælger at få en autoriseret kølemontør til at anlægge deres jordvarmeanlæg. Det vil sige at grave slangerne ned på din grund og koble det op til din varmtvandsbeholder inde i huset. Hvis du er et gør-det-selv menneske, kan du dog godt kaste dig ud i selv at grave slangerne ned. Det vil spare dig for udgifterne til fagfolkene.
Du skal dog være opmærksom på, at det tager lang tid at anlægge et jordvarmeanlæg selv. Det er ikke noget, du bare kan gøre på en weekend. Først er du nødt til at sætte dig ind i de forskellige typer af jordvarmepumper, og hvor mange meter slange, du skal bruge til at varme dit hus op.
Derefter kommer du til at bruge meget tid på at grave slangerne ned i haven. En god tommelfingerregel er, at du kommer til at skulle bruge i hvert fald 300 meter slange. Det er derfor et større arbejde, og du skal gøre op med dig selv, om tid eller penge er vigtigst for dig.
Når du selv installerer dit jordvarmeanlæg, skal du have tilladelse fra kommunen. Du må heller ikke selv koble anlægget til varmtvandsbeholderen. Det skal gøres af en autoriseret vvs’er eller kølemontør. Derudover skal anlægget tjekkes en gang om året af en professionel kølemontør.
Nemt at få et tilbud på etablering af jordvarme
Hvis du ikke er gør-det-selv typen, kan du få et godt tilbud fra nogle håndværkere, der kan klare jobbet for dig. På hjemmesiden 3byggetilbud.dk kan du indtaste dine oplysninger. Så finder tjenesten hurtigt frem til tre montører af jordvarme i dit område, der både er kompetente og har en billig pris. De kontakter dig så for at afgive dig et tilbud hver.
Det vil typisk indebære, at de kommer og tager jordprøver fra din grund for at vurdere, hvordan kvaliteten af jorden er. Det siger meget om, hvor lang tid arbejdet vil komme til at tage.
Det er gratis for dig at få et tilbud via3byggetilbud.dk. Hvis du overvejer at anlægge jordvarmeanlægget selv, kan du derfor altid få nogle uforpligtende tilbud og så regne på, om det kan betale sig for dig at gøre det selv, eller om det i virkeligheden ville give mere mening at få en fagmand til at gøre arbejdet for dig.
Jordvarme er miljøvenlig varme
Jordvarme er gratis varme, der opstår naturligt i jorden. Det er derfor en meget miljøvenlig form for varme. I forhold til andre varmeformer kan du nedsætte dit CO2-udslip med helt op med til 75 %. Det er derfor en rigtig god energiform og absolut en af de mest miljøvenlige på markedet.
Du skal bruge el til at konvertere jordvarmen til varmt vand, der enten kan bruges i vandhaner og brusere eller i gulvvarmeanlæg og radiatorer. Du får dog tre gange så mange kilowatt varme, for hver kilowatt el du bruger.
Hvis du gerne vil gøre dit jordvarmeanlæg endnu mere miljøvenligt, kan du lægge solceller på taget eller stille en husvindmølle op på grunden. Hvis også din el kommer fra vedvarende energikilder, har du virkelig en klimavenlig varmeform.
Minimal vedligeholdelse med et jordvarmeanlæg
Hvis du har en brændeovn nu, kan du godt forberede dig på at skulle bruge meget mindre tid på din varmekilde, når du skifter til et jordvarmeanlæg. Du skal nemlig ikke fylde brænde på, rense ovnen eller lignende. Med et oliefyr skal du også tænke på, at der regelmæssigt bliver fyldt olie på, så fyret kan køre.
Et jordvarmeanlæg kan passe sig selv det meste af tiden. Du skal have en kølemontør til at tjekke det en gang om året, men ellers er der ikke det store arbejde i at have et jordvarmeanlæg.
Anlægget henter selv varmen ind fra jorden via kølevæsken i slangerne. Det varmer vandet op inde i huset og sender den afkølede kølevæske tilbage i jorden igen. Det hele foregår i et lukket kredsløb, som du ikke behøver at bekymre dig om.
Jordvarme kræver ikke en stor grund
Hvis du bor i lejlighed eller i et lille byhus, er jordvarme ikke noget for dig. Det kræver en vis størrelse grund at anlægge jordvarme, selv om man i dag oftest skyder slangerne dybt ned i jorden og derfor kan klare sig med mindre plads end tidligere. Det anbefales dog stadig, at have 3-4 kvadratmeter grund for hver kvadratmeter hus, der skal opvarmes. Lidt mere hvis du har et stort hus i et plan, og lidt mindre hvis dit hus er i to etager. Varmen stiger nemlig opad, og det kræver ikke lige så meget at opvarme et hus i to etager som et etplans hus.
Skriv en kommentar