Tips & Råd

Et jordvarmeanlæg er en god investering

jordvarmeanlæg pris

Et jordvarmeanlæg er dyrt, men tjener sig selv ind på omkring 10 år. På siden 3byggetilbud.dk kan du nemt få tre tilbud fra håndværkere i din landsdel, der kan etablere et jordvarmeanlæg for dig. Læs med her og find ud af, hvad der i det hele taget kræves for at kunne etablere et jordvarmeanlæg hjemme hos dig.

Læs mere på 3byggetilbud.dk

Når du skal have etableret et jordvarmeanlæg, er det vigtigt, at du finder en autoriseret kølemontør til opgaven. Det er en god ide at vælge en, der har meget erfaring på området og som har et godt kendskab til de mange spidsfindigheder ved etablering af jordvarme. Det er ofte noget, du kan fornemme, når du møder vedkommende.

Du kan selvfølgelig finde flere firmaer via nettet eller gennem venner og bekendte. Det kan dog være en tidskrævende proces at indhente bud fra flere forskellige firmaer. Oftest er det meget nemmere at få et tilbud via en side som 3byggetilbud.dk, der samarbejder med en række af de dygtigste firmaer på området.

3byggetilbud.dk gør det nemt at skille fårene fra bukkene

3byggetilbudDet kan være svært at gennemskue, om en hjemmeside samarbejder med seriøse håndværkere. Hos 3byggetilbud.dk kan du dog nemt klikke dig ind på andre kunders anmeldelser af firmaerne. Du får derfor hurtigt et overblik over, om det er et firma, du har lyst til at samarbejde med.

Vi ved alle, at der ikke bliver lagt fingre imellem, når folk skal sige deres mening på nettet. Er der nogle, der har haft en dårlig oplevelse, vil de derfor ikke tøve med at skrive om det. Hvis der kun er gode anmeldelser, kan du derfor være sikker på, at det er et kompetent firma, der er værd at samarbejde med.

Find den bedste pris på jordvarmeanlæg hos 3byggetilbud.dk

Jordvarme er en dyr opvarmningsform at etablere. Selvom du får en stor besparelse på varmeregningen, kræver det mange penge at lægge anlægget i jorden. Så der er god grund til at finde den billigste fagmand til opgaven.

Det er nemt på 3byggetilbud.dk. Alt hvad du skal gøre, er at indtaste en beskrivelse af opgaven og dine kontaktoplysninger på hjemmesiden. Så finder tjenesten hurtigt tre kølemontører i dit område, der er autoriserede til at etablere jordvarme. Det sparer dig for at bruge en masse tid på at søge efter gode håndværkere på nettet eller spørge venner og kolleger, om de kender nogle.

Læs mere på 3byggetilbud.dk

Spar tid ved at finde en håndværker på nettet

Når 3byggetilbud.dk har fundet tre firmaer, som de mener, er relevante for dig, kontakter firmaerne dig for at give et tilbud på, hvad nedgravningen jordvarmeanlæg på din ejendom vil komme til at koste. Prisen afhænger blandt andet af jordens kvalitet, der hvor du bor. Derfor er det nødvendigt for firmaerne, at komme hjem og tage prøver af jorden.

Når det kun er tre firmaer, er det dog væsentligt nemmere, end du selv skulle stå for at indhente tilbud. For selv om du reelt set kun har brug for tilbud fra tre håndværkere, for at være sikker på, ikke kun at have spurgt de to dyreste i lokalområdet, kan du nemt komme til at skulle ringe til mange flere. Det slipper du for, når 3byggetilbud.dk har snævret feltet ind for dig.

Jordvarmeanlæg er en dyr, men god investering

Det er forskelligt, hvor meget et jordvarmeanlæg koster. Det kommer selvfølgelig an på, hvor stort dit hus er, og hvor meget varme anlægget skal producere. Jo større et hus, jo dyrere bliver jordvarmeanlægget derfor. Et jordvarmeanlæg koster typiske omkring 1000 kroner pr. kvadratmeter bolig i indkøb og etablering.

Så når du får et jordvarmeanlæg, er det derfor vigtigt, at du ser det som en investering. Det er ikke en hurtig indtjent løsning. Det tager noget tid, før pengene er tjent hjem igen. Til gengæld vil jordvarmeanlægget øge værdien af dit hus.

Et jordvarmeanlæg vil dog hurtigt spare en masse penge på din varmeregning. Varmen fra jorden er helt gratis, og det kræver meget lidt strøm at lave den om til varme. Du kan derfor hurtigt spare mange penge – særligt hvis du på nuværende tidspunkt har en dyr energiløsning som f.eks. oliefyr eller elvarme. Du kan ende med at spare helt op til 50 % på din varmeregning! Det betyder, at dit jordvarmeanlæg kan tjene sig selv ind på omkring 10 år.

Hvordan virker et jordvarmeanlæg?

Jordvarmeanlæg fungerer ved, at du får gravet en slange med frostvæske ned i din have. Væsken optager varmen fra jorden. Både sommer og vinter findes der varme i jorden. Derudover vil solens stråler varme jorden lidt op. Efter en tur ned i jorden, hvor frostvæsken varmes op, bliver den ført ind i dit hus, hvor den afgiver varmen.

Det sker ved, at varmen fra frostvæsken først kommer gennem en fordamper, så den bliver til damp. I kondensatoren bliver varmen fra dampen optaget, og i kompressoren bliver varmen koncentreret, så du kan varme dit hus op.

Et jordvarmeanlæg består også af en drøvleventil, der regulerer, hvor meget frostvæske der løber ud i slangerne i jorden. Når væsken er blevet kølet af inde i huset, løber den nemlig tilbage til slangerne i jorden for at blive varmet op igen. Det hele foregår i et lukket kredsløb.

For at kunne bruge varmen fra frostvæsken har dit jordvarmeanlæg behov for el. Anlægget bruger dog væsentlig mindre el, end det producerer varme. Du skal typisk bruge 1 kilowatt el på at producere 3-3,5 kilowatt varme. Du laver altså mere varme, end du bruger strøm.

Miljøvenligt jordvarmeanlæg

Varmen i jorden opstår naturligt. Når du bruger den til at varme dit hus op, er det dermed en meget miljøvenlig måde at gøre det på. Det gælder også, selvom der skal lidt el til, for at du kan få glæde af jordvarmen.

Du vil således kunne spare mellem 50-75 % på dit CO2 udslip fra varmeproduktionen i forhold til traditionelle opvarmningsformer. Hvis du gerne vil vælge en bæredygtig løsning, der er god for miljøet, er jordvarme derfor helt sikkert det rigtige for dig.

Jordvarme kræver en have af en vis størrelse

Når du skal have lavet et jordvarmeanlæg, bliver der gravet cirka 300 meter slange ned i din have. For at varme dit hus op med jordvarme skal du have cirka 3-4 m2 have for hver kvadratmeter, du vil varme op i dit hus. Din have skal derfor mindst være 300 m2, for at du kan få glæde af jordvarme.

I Norge og Sverige har man lavet forsøg med at skyde jordvarmeslanger lodret ned i jorden på små grunde. Så bliver slangerne skudt 150 meter ned i jorden. Det kræver dog, at firmaet, der lægger jordvarmen, har styr på, hvad der er i undergrunden. Det er ikke en særlig udbredt metode herhjemme endnu, men en mulighed hvis haven ikke er stor nok.

Problemet ved at skyde slangerne lodret ned i jorden er, at det er meget svært at se til dem, hvis der skulle ske noget. En gang imellem sker det nemlig, at der går hul på slangerne, så frostvæsken løber ud. Væsken er ikke giftig, men det gør, at dit anlæg ikke virker optimalt.

Når du skal have lavet jordvarme, er det vigtigt, at du indhenter tilladelse hos kommunen til at lave et anlæg. Her kan du også få oplyst, om der for eksempel går vand-, el- eller kloakledninger under din grund. Hvis du bor mindre end 50 meter fra en vandboring, må du ikke etablere et jordvarmeanlæg.

Ingen træer eller skure oven på jordvarmeslangerne

Når slangerne til jordvarme først er lagt, er det vigtigt, at du ikke planter træer oven på dem. Dels vil træerne kaste skygge på jorden, som slangerne ligger i. Det betyder, at de optager mindre varme. Dels vil træernes rødder kunne flytte på eller ødelægge slangerne.

Det samme gælder med et skur eller et drivhus. Det vil også skygge for solen, hvis det kommer til at ligge oven på slangerne. Det vil gøre dit jordvarmeanlæg mindre effektivt. Hvis du gerne vil have et skur eller et drivhus senere, er det derfor en god ide at tale med montøren om at gøre plads til det i et hjørne af haven.

God isolering er nødvendig

isolering af tag

God isolering giver dig en optimal brug af jordvarmeanlæg.

 

Dit hus skal være ordentligt isoleret, for at du får glæde af jordvarmen. Det vil sige, at huset skal være hulmursisoleret og have mindst 250 mm isolering på loftet. Hvis dit hus ikke er ordentligt isoleret, kan du ikke varme ordentligt op med jordvarme. Det vil derfor komme til at koste dig for mange penge at varme boligen op på den måde.

Et argument mod jordvarme for nogle er, at det ikke kan varme deres huse ordentligt op. Det skyldes, at det har været huse, der ikke har været ordentligt isolerede. Det er rigtig ærgerligt at bruge mange penge på et jordvarmeanlæg for så at finde ud af, at dit hus ikke er isoleret godt nok. Så tjek isoleringen en ekstra gang, inden du bestemmer dig.

Jordvarme hare n levetid på 40-50 år

Et jordvarmeanlæg har en lang levetid på mellem 40-50 år. Det er også en af grundene til, at det er en god investering, selvom det er dyrt at etablere.

Derudover kræver et jordvarmeanlæg ikke særlig meget vedligeholdelse. Anlægget skal typisk tilses af en tekniker en gang om året. Det er noget, du kan aftale med den kølemontør, der sætter anlægget op. Der er dog ikke anden vedligeholdelse, du skal stå for.

Med et oliefyr eller en brændeovn vil du regelmæssigt skulle fylde nyt brændstof på. Det behøver du ikke med et jordvarmeanlæg. Når det først er sat op, kører det helt af sig selv i et evigt kredsløb, hvor det hiver varmen op af jorden og konverterer den til varme i dit hus.

Fordele og ulemper ved et jordvarmeanlæg

Fordele:

  • Et jordvarmeanlæg fylder ikke meget. Jordslangerne i jorden fylder selvfølgelig nogen, men den del, der er over jorden, fylder ikke særlig meget. Den er faktisk på størrelse med et lille køleskab og kan derfor nemt stå i et bryggers eller en kælder. Det gør, at du ikke skal bruge en masse plads på din opvarmningsløsning inde i huset.
  • Du halverer dit varmeforbrug og sparer dermed penge. Et jordvarmeanlæg kan give dig en besparelse på op til 50 % af dit nuværende varmeforbrug. Det er derfor en rigtig god løsning, hvis du gerne vil spare nogle penge på varmeregningen.
  • Jordvarme er miljøvenligt. Varmen i jorden opstår naturligt, og du bruger meget lidt el på at hente den op. Du udleder 50-75 % mindre CO2 med et jordvarmeanlæg i forhold mere almindelige opvarmningsformer.
  • Det er nemt at få tilbud på jordvarme. På siden 3byggetilbud.dk skal du bare indtaste dine kontaktoplysninger for at få tre uforpligtende tilbud på at anlægge et jordvarmeanlæg. Samtidig kan du læse andres anmeldelser af firmaerne og på den måde danne dig et godt billede af, hvem du har lyst til at samarbejde med.
  • Næsten ingen vedligeholdelse. Et jordvarmeanlæg skal tilses af en tekniker en gang imellem. Derudover har du ingen udgifter til vedligeholdelse. Du skal heller ikke bruge tid på at fylde ny brændsel på som med et oliefyr eller en brændeovn.
  • Anlægget kan bruges både til varme og varmt vand. Et jordvarmeanlæg kan bruges både til at varme dit hus op og til at varme dit brugsvand op med.

Ulemper:

  • Et jordvarmeanlæg er dyrt at etablere. Det er ikke til at komme uden om, at det koster en del penge at anlægge et jordvarmeanlæg. Du skal regne med at betale omkring 1000 kroner pr. kvadratmeter bolig, der skal opvarmes. Det er dog en engangsinvestering, hvor du kan regne med at tjene pengene ind igen via lavere varmeregninger.
  • Du skal grave hele din have op. Når du skal have et jordvarmeanlæg, bliver slangerne pløjet ned i jorden. Hele din have vil derfor blive pløjet op, og det tager noget tid, før din græsplæne bliver helt sig selv igen.
  • Du skal have en stor grund. Du skal bruge mindst 3-4 m2 jord for hver kvadratmeter, dit hus er. Et jordvarmeanlæg kræver derfor, at du har en stor grund – mindst 300 m2.
  • Dit hus skal være godt isoleret. For at du kan få den fulde effekt af et jordvarmeanlæg, skal dit hus være ordentligt isoleret. Hvis det ikke er det, bliver det for svært at varme op med jordvarme. Huset skal være hulmursisoleret og have en loftisolering på minimum 250 mm.

Læs mere om jordvarmeanlæg på SparEnergi.dk.

Skriv en kommentar