Annonce

Sådan bygger du dit eget shelter

Måske har du allerede stiftet bekendtskab med de mange shelterpladser, som er at finde rundt om i den danske natur samt langs de danske vandreruter. Men vidste du også godt, at mange af shelterne faktisk er privatejede?

F.eks. er der rigtig mange gårdejere, som synes det er hyggeligt, når der kommer vandrere forbi. Derfor vælger de at sætte et shelter op på deres egen grund, men som er frit tilgængeligt for alle.

Om det er samme årsag, der ligger grund til din egen interesse i at bygge et shelter, eller om det simpelthen er fordi, at du nyder overnatning i den fri natur, kan jo i og for sig være underordnet. Uanset hvad, så kommer vi her med en lille guide til, hvordan du kan bygge dit eget shelter.
”Byg selv shelter” eller ”samlesæt”?
Hvor godt har du hænderne skruet på, og hvor meget gider du at bøvle med konstruktionsarbejdet? Allerede ved dette spørgsmål, er du langt i forhold til at vælge, hvilken type shelter du skal købe.

Er du typen, der gerne vil bygge det hele selv inklusive tilskæring og samling, så kan du få leveret selve råmaterialerne til dit shelter, uden det er forarbejdet eller behandlet på nogen måde.

Du kan også få den lidt mere håndværkervenlige version, hvor materialerne kommer i den tilpassede længde, og hvor dit arbejde primært består i at samle alle delene. Uanset hvilken type du vælger, så vær altid opmærksom på, hvad der følger med i prisen. Ellers står du pludselig med et samlesæt, hvor der ikke er skruer, tag eller noget tredje, som er ganske essentielt for, at du kan bruge dit shelter, som du gerne vil.

Skal taget være ret eller et saddeltag?
En anden ting du skal tage stilling til, er taget. Der findes grundlæggende to forskellige tagtyper, hvor den ene er fuldstændig ret, mens den anden tagtype knækker.

Fordelen ved det lige tag er, at der kommer mere lys ind, samtidig med at eventuelt regnvand altid føres over bag ved shelteren, da det hælder en smule i den retning. Dog er ulempen, at hvis shelteren er placeret dårligt i forhold til regn og blæst, så vil det blæse eller regne direkte ind.

Vælge du taget med knækket, så får du en mere huleagtig fornemmelse, og du vil potentielt være en smule bedre beskyttet mod vind. Dog vil der være en vis risiko for, at der bliver mudret foran indgangen, hvis det regner, eftersom taget knækker, hvoraf regnvandet vil blive ledt både foran og bagved.
Hvordan skal du placere dit nye shelter?
Dette spørgsmål vil nok dele vandene en del, og du vil være nødsaget til at indgå kompromiser med dig selv. Tag højde for de omkringliggende træer og buske i forhold til, om de eventuelt kan tage den værste vind.

Ellers skal du jo egentlig gøre op med dig selv, om du helst vil have morgensolen eller aftensolen. Et lille hint herfra, som vi ser i en del shelterplaceringer, er at placere shelteråbningen mod nordvest. Så får du en hel del sol, og din shelter vil ofte være i læ fra den direkte vestenvind.
Klar, parat, byg!
Med denne lille guide håber vi, at du nu er fuldstændig klar til at kaste dig over dit lille shelterprojekt. Måske til glæde for dig selv og dit indre friluftsmenneske, eller måske til glæde for de mange vandrere, som passerer forbi din grund, når de færdes på de danske vandrestier. Uanset hvad, så vil vi i hvert fald ønske dig held og lykke med byggeprojektet.

Skriv en kommentar