Gør Det Selv

Sådan renser du din tagrende

rensning af tagrende

Du kan gøre flere ting for at få en pæn og vedligeholdt tagrende som er fri for skidt og snavs. Først og fremmest skal du sørge for, at der ikke ligger blade, mudder og lignende i tagrenden.

Du kan bruge en lille haveske eller skovl, eller dine hænder, når du skal rense din tagrende for blade og lignende. Sørg for at bruge en god og stabil stige, så du kan arbejde trygt og sikkert. Hvis skidt og snavs er groet godt og grundigt fast i din tagrende, kan du bruge en børste og varmt vand til at få det væk.

Undgå at ødelægge din tagrende, når du renser den

Vær desuden opmærksom på, at hvis din tagrende er lavet i zink eller plastik, hvilket de fleste modeller er, så kan du risikere at bøje tagrenden, så den bliver skæv, når du lægger stigens og din egen vægt mod tagrenden. Et godt tip kan være at lægge et stykke træ, eventuelt et bræt, ned i tagrenden, så den har noget at stå imod med.

Når du har fjernet det værste skidt, snavs og blade fra din tagrende, skal du spule den godt og grundigt igennem med en vandslange. Du bør også spule nedløbsrør igennem, hvis du kan komme til det – Blade, grene og lignende kan nemlig have samlet sig i disse, hvilket kan stoppe vandet fra at rende ned.

Sådan tjekker du om din tagrende er i orden

Når du har renset og spulet din tagrende, er det på tide at se om alt er, som det skal være. Du kan tjekke følgende ting for at se om din tagrende og nedløbsrør er i orden:

  • Løber vandet problemfrit gennem tagrende og nedløbsrør ned i kloakken?
  • Er der utætheder i tagrenden, når du spuler vand igennem den?
  • Er renderne korrekt monteret, så der er et lille fald eller hældning ned mod nedløbsrøret?
  • Er forkanten på tagrenden en smule lavere end bagenden, så overskydende vand løber væk fra muren?

Derfor er det vigtigt at dine tagrender er frie for blade og snavs

Tilstoppede tagrender, nedløbsrør eller kloakker kan forvolde meget alvorlige skader på din bolig. Både facader, vinduer og udhæng på dit tag kan tage skade og med tiden bliver utætte eller slå revner.

Hvis der er revner eller sprækker i husets facade, sokkel eller fundament, så vil al det overskydende vand kunne forårsage fugtskader og skimmelsvamp i boligen. Dette skyldes, at vandet ikke kan løbe korrekt ned og væk pga. en tilstoppet tagrende eller nedløbsrør.

Regnvandsbrønden skal derfor også renses engang imellem, da blade og grene også kan stoppe denne til. Hvis din regnvandsbrønd bliver tilstoppet, kan det forårsage store skader på sokkel, fundament og kælder.

Forsikringen dækker ikke skader i forbindelse med tilstoppet tagrende

Ud over de mere upraktiske og helbredsmæssige konsekvenser ved en tilstoppet tagrende, som vi kiggede nærmere på ovenfor, så kan disse skader også forårsage økonomiske problemer af store dimensioner.

Hvis du f.eks. får fugtskader i fundamentet, murværk eller lignende pga. du ikke har renset dine tagrender eller nedløbsrør, så dækker din forsikring nemlig ikke udgifterne til skaderne.

Skriv en kommentar