Sådan sparer du på vandet og pengene

Vi bruger alle sammen vand hver eneste dag, hvad enten det er til at drikke, vaske hænder i, vaske vores tøj, gå i bad eller gøre rent med. Vand er essentielt for vores eksistens og vi bruger utroligt meget af det. Det er som bekendt ingen gratis fornøjelse at boltre sig i H2O, men der er rigeligt med råd til, hvorledes du kan spare på både vandet og på dine penge. Først og fremmest kan du starte med ikke at vaske op, før opvaskemaskinen er helt fyldt eller bruge en vaskebalje fremfor at lade vandet løbe, når du vasker op. Tag kortere bade og dobbelttjek, at alt er lukket korrekt når du er færdig med at bruge vandhanen eller bruseren.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst sparer penge eller optimerer dine VVS løsninger i hjemmet, kan du med fordel søge hjælp og rådgivning hos en professionel VVS-installatør. Mange gange kan det være svært at identificere, hvor det store vandforbrug stammer fra. Typisk kan det være en vandhane, der står og drypper natten over eller et brusehoved, der ikke slutter tæt. Ligeledes vil mange opleve, at vandregningen skyder i vejret hvis der er udført dårligt VVS arbejde til at begynde med eller hvis toilettet står og løber. Der er altså allerede mange penge at spare på, ved at være opmærksom på sine installationer i hjemmet.

Prøv en sparebruser

Foruden de små ting, som man kan rette op på i hverdagen for at spare vand, som nævnt ovenfor, er der deciderede VVS-apparater, der målretter sig til besparelser af vandet og din økonomi. Ældre VVS-apparater er ofte dyrere i drift, da de bruger mere vand, præcis ligesom ældre elektroniske apparater bruger mere strøm.

Med en sparebruser er der mange penge at hente. Undersøgelser viser overraskende, at 4 ud af 10 danskere ikke har en sparebruser, men den enkle forskel en udskiftning af brusehovedet gør, at der spares mange penge. Det er samtidigt en relativt billig VVS ændring at foretage. Alt efter hvilken bruser du har i dag, bruger den mellem 10-20 liter vand i minuttet. En sparebruser bruger til sammenligning kun mellem 6-10 liter. Du kan altså mere end halvere dit vandforbrug. Forbruget er lavere, da denne form for besparende brusehoved spreder strålerne mere og samtidigt blander luft ind i vandets stråler. Følelsen af at stå under en kraftig bruser er altså den samme.

Lav selv billig VVS

Hvis du har hænderne skruet rigtigt å, kan du også foretage relativt billig VVS på egen hånd. Det kræver dog, at du har essentiel viden på området. Ligeledes er der regler på området, som skal overholdes. Du må gerne selv skifte vandhaner i hjemmet samt pakninger herpå, ligesom du gerne må udskifte dit eget toilet, vaskemaskine og opvaskemaskiner til husholdningsbrug. Det er alle relativt nemme VVS indgreb at udføre. På Odense, og særligt Fyn, finder du et stort udvalg af VVS installatører og apparater, du selv kan rode med.

Generelt må du gerne selv udskifte ting, der ikke involverer indgreb i den faste vandinstallation. Ligeledes skal du bruge en autoriseret VVS-installatør hvis der skal rodes med gasinstallationer eller eksisterende afløb eller vandinstallationer. Hvis der først sker komplikationer på ét af disse netværk, kan det være svært at rette op på. Det kan ligeledes være en god idé at installere en vandmåler i dit hjem, hvis ikke en sådan allerede er opsat. Således kan du løbende selv holde øje med vandforbruget og indrette dig herefter, hvis du opdager, at der ryger for meget vand.

Skriv en kommentar