Sponsoreret

Biovarme – Hvad er det?

biovarme

I denne artikel vil du kunne finde en masse nyttig information om, hvad biovarme helt konkret er for en størrelse. Hvad indebærer biovarme, hvad koster det samt hvilke fordele er der forbundet ved at montere et biovarmeanlæg.

Biovarme – Hvad er det for en størrelse?

Der findes mange forskellige måder hvorved du kan opvarme din bolig. En af de mest populære og miljørigtige måder er at montere et biovarmeanlæg i dit hus. Biovarme er en effektiv måde at opvarme din bolig og brugsvand på ved hjælp af dertilhørende biobrændsel.

Selve opvarmningen sker oftest ved afbrænding af træpiller i et træpillefyr. Træpiller kan fås i forskellige kvaliteter og er CO2 neutrale. De skåner miljøet og kan reducere din varmeregning væsentligt. Selve fremgangsmåden er såre simpel:

  • Der fyres brændsel i en kedel, som derefter afgiver varme.

I stedet for at lade varmen løbe direkte og ukontrolleret ud i rummet, tilsluttes der et træpillefyr på dit hus’ centralvarmesystem. Dermed får du leveret varme og varm forbrugsvand direkte til dit hus. Biobrændsel i et træpillefyr er utrolig energieffektiv.

Der er mange penge at spare, hvis du investerer i et træpillefyr. Forskellen kan især mærkes, hvis du skifter fra et oliefyr.

Sådan fungerer biovarme

Er du usikker på hvordan biovarme helt præcist fungerer? Så kan biovarme på mange områder sammenlignes med en traditionel brændeovn. Fremgangsmåden tager udgangspunkt i, at du fyrer brændsel i en kedel, som så afgiver varmen.

Et træpillefyr er dog væsentligt mere effektiv end en brændeovn, da træpillefyret styrer forbrændingen bedre. En bedre og mere effektiv forbrænding resulterer i bedre varme for færre penge. Derudover kan et træpillefyr også kobles direkte på dit hus’ varmesystem.

De fleste træpillefyr nu om dage er automatiserede, hvilket betyder, at du selv vælger den ønskede inde- temperatur, hvorefter dit træpillefyr tilpasser sin afbrænding i forhold til dette.

Er biovarme noget for dig?

Ejer du en landejendom, kan biovarme være det ideelle valg til dig. Biovarme fungerer utrolig godt til landejendomme, der ligger uden for fjernvarme- og naturgasnettet. Det vil altså sige ejendomme, der bliver direkte opvarmet med el eller oliefyr. Som vi redegjorde for i forrige afsnit, så kan du spare rigtig mange penge ved at skifte fra et oliefyr eller el, til biovarme.

Derudover findes der også et attraktivt alternativ til biovarme – varmepumpen. Varmepumpen er en løsning der kræver, at din bolig er velisoleret. Er den ikke velisoleret er biovarme dog en meget bedre løsning, da den ikke kræver en større investering.

Læs også: Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Slutteligt er det vigtigt at pointere at når du installerer vedvarende energi i din husstand, så er det en langsigtet investering, som på kort sigt kan være relativt dyrt. Derfor kan det være en god idé at gå i dialog med fagkyndige personer, som kan pege dig i den rigtige og mere prisvenlige retning.

Sådan får du et bedre indeklima

Som nævnt i ovenstående kan der være en masse fordele forbundet ved at skifte til biovarme. Udover at det er et økonomisk bedre alternativ, så giver det også et meget bedre indeklima på grund af det reducerede CO2-udslip.

En tommelfingerregel siger, at overgangen fra oliefyr til biobrændsel, halverer udgiften til opvarmningen af dit hus inden for relativt kort tid. Det betyder, at der for større huse er en særlig god grund til at skifte til et træpillefyr eller anden relevant biobrændsel. Ydermere kan effektiviteten i et træpillefyr bedre mærkes ved et stort varmebehov.

Et træpillefyr er altså CO2-venligt og er en del af de brændsler som vi kalder for biobrændsel. Biobrændsel defineres som brændsel, der har fået leveret energi til produktionen via fotosyntesen. Derved er det sikret, at brændslet er CO2-neutralt.

Du kan benytte træpiller, traditionelt brænde, savsmuld, korn og andre kerner fra landbrugsproduktion. Derudover kan du med fordel anvende olie udvundet fra planter som også er C02-neutrale.

Er du brændefyrsejer? Så skal du være opmærksom på, at det kræver, at du er i stand til dagligt at påfylde fyret med brænde samt er indforstået med, at det kræver dagligt manualt arbejde.

Er du i tvivl eller har spørgsmål til biovarme og hvad du helt konkret skal vælge? Så kan det være en rigtig god idé at tage kontakt til din lokale VE-installatør, som kan fortælle dig om de mange muligheder, give dig råd til hvordan du sparer flest mulige penge samt hvordan du mindsker C02-udslipningen bedst muligt.

Hvilke fordele er der ved biovarme?

Du ved nu at biovarme er et glimrende alternativ til et oliefyr og skåner miljøet på den bedst mulige måde samt giver et bedre indeklima.

I forlængelse heraf er der i træpillefyret bestemte indstillingsmuligheder der gør, at du kan forudprogrammere ovnen til at tænde på et givent tidspunkt samtidig med, at træpillerne brænder fuldstændig. Derved opnår du en god udnyttelsesgrad som er helt CO2-neutral.

Træpiller har også den klare fordel at de ikke sviner særlig meget sammenlignet med brændefyringen. Ydermere undgår du sod og den praktiske del ved at skulle rengøre den med jævne mellemrum.

Fyrer du ikke med træpiller, men med brænde i ovn, er det vigtigt at pointere, at der skal bruges en masse tid på at tænde op og vedligeholde ilden med nye stykker brænde. Er du ny på området, skal du huske at udnytte brændet fuldt ud – så undgår du et dårligere indeklima samt skåner miljøet. Samtidig belaster det din økonomi og afgiver en masse uforbrændte gasser og sod, fordi træet ikke brænder ordentligt igennem.

Skifter du fra olieopvarmning til opvarmning med brændsel eller træpillefyr, kan du ydermere spare penge – helt op til 50 % på et skift. Derudover er oliepriserne steget gevaldigt, hvilket har en direkte effekt på din tegnebog, hvis du altså benytter en olieopvarmning. Træpiller er ikke afhængig af verdensmarkedet og holder derfor en konsekvent, fornuftig pris.

Hvad koster det så?

I Danmark findes der en lov, der muliggøre et fradrag på boligforbedringer i husstanden. Det betyder, at du har mulighed for, at få et fradrag på lønudgiften til opsætning af dit splinternye brændefyr eller træpillefyr.

Helt konkret betyder det, at er i 2 voksne i husstanden, kan i få op til 30.000 kr. i skattefradrag om året. En montering af et brændefyr eller træpillefyr, vil som regel koste mellem 17-21.000 kr.

Er du i tvivl, om hvad du skal vælge og hvordan du sparer penge? Så find din lokale installatør og få hans besyv til, hvad der vil passe bedst til din husstand og budget. Så er du sikker på, at du får den mest effektive opvarmning skræddersyet til dit budget.

Skriv en kommentar