Forbered dig grundigt før du skifter døre og vinduer

De fleste husejere har til enhver tid en liste over de ting, som de gerne vil ændre, renovere eller udskifte på deres hus. For mange er det en liste, der bliver prioriteret efter, hvad der er mest nødvendigt, og efter hvad de forskellige projekter koster.

Døre og vinduer er nogle af de ting, der betyder rigtig meget både for husets udseende og for husets energiforbrug. Døre og vinduer hører også til i den dyrere ende af de projekter, der hører huset til.

Hvis vinduerne i dit hus er begyndt at virke som en magnet for kulde og fugt, så kan det meget vel være på tide, at flytte udskiftning af vinduer op i toppen af listen. Selv om det er et dyrt projekt, så er det også et projekt, der over tid vil give dig en betydelig besparelse gennem en mindre varmeregning. Især hvis du vælger nogle gode energirigtige vinduer til dit hus. Nye energirigtige vinduer vil samtidig medføre, at du får et betydeligt bedre indeklima i dit hjem.

Der er mange ting, du skal have styr på, før du går i gang med at udskifte dine vinduer. For eksempel er det værd at undersøge, om det giver mening at nøjes med at skifte ruderne ud og skifte tætningslister. Men hvis vinduerne er ramt af råd eller svamp, så vil det i de fleste tilfælde være bedst at skifte dem helt ud, og her kan du med fordel kontakte dit forsikringsselskab, som måske betaler en del af udgiften.

Nye vinduer kan hjælpe dig med spare på energien

Når du får installeret nye vinduer opnår du flere fordele. Dels undgår du træk fra de gamle, utætte vinduer, du slipper for kuldestråling og kuldenedfald fra de kolde vinduesflader, du undgår, at der skabes kondens på vinduerne, som er udgangspunkt for råd og svamp, og endelig opnår du en mærkbar besparelse på din varmeregning.

Gamle vinduer kan have kvaliteter, som særlige beslag, sprosser eller en facon, der giver huset sit særlige udtryk, og derfor bør du overveje, om du skal gøre en særlig indsats for at bevare dem.

Hvis du er i tvivl om, hvilken stand dine vinduer er i, og om de er værd at redde, frem for blot at skifte dem ud, så bør du kontakte en håndværker, der kan rådgive dig. I området omkring Odense, Middelfart og Assens kan du finde flere dygtige tømrermestre, som kan gøre dig klogere på dine vinduer.

Hør dine venner og kolleger, om de kan anbefale en god tømrer, og sørg for at indhente flere tilbud, som du kan sammenligne. Måske er der rabat at hente, hvis du udskifte alle vinduer og hoveddøren i samme omgang. Sørg også for at få en skriftlig kontrakt, så det er helt klart, hvad I har aftalt.

Den nye hoveddør skal passe til husets stil

Når du gennemgår vinduerne i dit hus, så er det en god idé at tjekke hoveddøren ved samme lejlighed. Hvis den er lige så gammel som husets vinduer, så kan det meget vel være, at den også trænger til udskiftning. Måske ser den bare slidt ud, og måske er den utæt. Døre er lige som vinduer meget udsatte for vejr og vind, og du skal tjekke hoveddøren en gang om året og sikre dig, at der ikke er råd eller svamp.

Hvis du vælger at udskifte din hoveddør, er det vigtigt, at du finder en dør, der passer godt til huset. Det kan være svært at vælge for der er mange forskellige stilarter fra det meget enkle til det pyntede eller storslåede.

Hvis du ikke selv er den store håndværker, kan du overveje at hyre en rådgiver, som kan gennemgå håndværkerens arbejde, når vinduer og døre er skiftet. Det er en såkaldt afleveringsforretning, og den giver dig sikkerhed for, at arbejdet er udført ordentligt.

Skriv en kommentar