Inde

Tilstandsrapport priser – Alt du bør vide

bygherrerådgivning pris

Når du skal købe eller sælge bolig, kan der være mange praktiske og økonomiske forhold, du skal tage stilling til. En af de vigtigste ting du kan gøre, hvad enten du er køber eller sælger, er at få udfærdiget en tilstandsrapport.

En tilstandsrapport er kort sagt en rapport over boligens tilstand og en oversigt over skader, fejl og mangler i boligen. En tilstandsrapport er som udgangspunkt en relativ enkel størrelse at forstå – der er dog alligevel en række væsentlige punkter, du bør vide mere om.

Det er f.eks. rart at vide, hvor du skal gå hen for at få den bedste pris på en tilstandsrapport. Dette er bl.a. noget du kan finde svar på i denne artikel.

Hvordan får du den bedste tilstandsrapport pris?

tilstandsrapport pris og tilbud

Kilde: 3byggetilbud.dk

En bolighandel er ikke en særlig udpræget billig oplevelse, og derfor gælder det om at spare, hvor du kan. Dette kan du heldigvis gøre på mange områder – og et af disse er tilstandsrapporten.

Der er nemlig en pæn forskel på priserne mellem de forskellige bygningssagkyndiges tilbud på rapporterne.

Sådan får du en billig tilstandsrapport

For at få den bedste pris og dermed en billig tilstandsrapport gælder det om at sætte din opgave i udbud, så firmaerne kan få lov til at konkurrere internt om at vinde din opgave. Dette gør du lettest ved at bruge en af de populære udbudstjenester på nettet – som f.eks. 3byggetilbud.dk.

3byggetilbud.dk bliver benyttet af mange tusinde danskere og danske firmaer hvert år. Systemet er nemt og enkelt:

Du indsender din opgave via en opgaveformular (se billede), i dette tilfælde udfærdigelsen af en billig tilstandsrapport, hvorefter 3byggetilbud.dk sender din opgave i udbud blandt deres professionelle byggesagkyndige. Du modtager efterfølgende op til tre uforpligtende tilbud ganske gratis, og du kan frit vælge det tilbud, du synes bedst om.

Du kan også vælge at takke nej til alle tre tilbud uden, at det koster dig noget som helst. Du har med andre ord intet at miste, men til gengæld mulighed for at spare en masse penge, når du benytter dig af en udbudstjeneste som denne.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på en tilstandsrapport

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er en skriftlig vurdering af boligen, som du ønsker at købe eller sælge. Rapporten er ikke lovpligtig – du skal med andre ord ikke død og pine få den lavet, hvis du ikke ønsker dette. Den er dog en forudsætning sammen med en elinstallationsrapport, hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med bolighandlen.

Tilstandsrapporter kan blive udarbejdet for følgende boligtyper (alle ejerboliger):

Den bygningssagkyndige noterer mange forskellige ting i tilstandsrapporten herunder nuværende og egentlige skader samt tegn på fremtidige skader. Det vil altså sige, at rapporten både indeholder egentlige skader som f.eks. revner og lækager, samt tegn på kommende skader som disse.

Tilstandsrapporten kommer desuden også rundt omkring tagets tilstand, som der også bliver taget stilling til. Rapporten giver et klart billede af om taget bør renoveres nu, snarest, eller om det er i helt fin stand.

Bagerst i rapporten finder du et afsnit med spørgsmål og svar omhandlende vvs-installationerne i boligen. Hvis du, som sælger, kender til svigt i funktionerne på disse vvs-installationer, bliver det noteret bagerst i tilstandsrapporten.

Hvem laver tilstandsrapporten?

Når du skal have lavet en tilstandsrapport, er det ikke hvem som helst, der må udføre opgaven. Rapporten skal laves af en professionel og autoriseret byggesagkyndig.

Vedkommende laver rapporten på et statsgodkendt skema, som er yderligere godkendt af Bygningsstyrelsen.

Når du skal finde en bygningssagkyndig, kan du enten lade din ejendomsmægler stå for opgaven, eller du kan søge selv og sende opgaven i udbud – på den måde kan du spare op til flere tusinde kroner. Dette kan du læse mere om i ovenstående afsnit ”Hvordan sparer jeg penge på tilstandsrapporten”.

I nedenstående video kan du se mere om tilstandsrapporter og energimærkninger.

Hvad koster en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport koster alt mellem 3.000 og 10.000 kroner afhængig af boligens størrelse, fysiske tilgængelighed og lignende.

I langt de fleste tilfælde kan du dog få udarbejdet en tilstandsrapport plus en energimærkning af boligen for ca. 5.000 kroner (priser i efteråret 2014). Det kan være en fordel at samle både tilstandsrapporten og energimærkningen i samme tilbud, da dette kan være med til at reducere prisen på tilbuddet betragteligt i modsætning til, hvis du skal indhente tilbud på de enkelte opgaver hos flere forskellige leverandører.

Du kan dog ofte få prisen endnu længere ned ved at lægge din opgave i udbud hos for eksempel 3byggetilbud.dk.

Læs mere om hvordan du får den bedste tilstandsrapport pris på 3byggetilbud.dk

Karakterskalaen i tilstandsrapporten

Når du får udfærdiget en tilstandsrapport, foregår det ved, at en bygningssagkyndig gennemgår huset for eventuelle fejl og mangler. Vedkommende giver desuden boligen og dele af boligen karakterer alt efter tilstandene.

Skalaen består af henholdsvis seks forskellige karakterer eller bemærkninger:

  • KO = Kosmetiske skader
  • K1 = Mindre alvorlig skade
  • K2 = Alvorlig skade
  • K3 = Kritisk skade
  • IB = Ingen bemærkninger
  • UN = Bør undersøges nærmere

Hvis du er køber, og du modtager en tilstandsrapport på drømmehuset, som indeholder mange alvorlige eller kritiske skader, bør du selvfølgelig have dette med i dine prisforhandlinger med sælger.

Derudover skal du, som køber, være ekstra opmærksom, hvis rapporten indeholder UN (Bør undersøges nærmere) på en eller flere områder i boligen. Ønsker du at tegne en ejerskifteforsikring, hvilket er en fornuftig idé, skal du nemlig være opmærksom på, at forsikringen som regel ikke dækker eventuelle skader og fejl, som kunne have været undersøgt yderligere inden købet.

Hvad kan køber bruge tilstandsrapporten til?

hurtigere boligsalg

Tilstandsrapporten spiller en stor rolle i forbindelse med et boligkøb/salg

Det er ikke kun sælger, som kan få noget konstruktivt og godt ud af tilstandsrapporten. Den spiller også en væsentlig rolle for dig, som ønsker at købe bolig.

Hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring og dele udgiften til denne, så er det obligatorisk med en tilstandsrapport. Hvis du ikke ønsker denne rapport, er du ikke forsikret mod eventuelle økonomiske udgifter til skjulte skader og fejl i fremtiden.

Derudover er rapporten vigtig for dig, som køber, da du kan bruge den til at få et overblik over din potentielle fremtidige boligs tilstand. Rapporten dækker ikke almindeligt slid – især ikke på meget gamle huse – men den gør det klart, om boligen har væsentligt synlige skader og fejl, eller om den er i fin stand.

Du kan eventuelt hyre din egen byggesagkyndige, som kan gennemgå boligen sammen med dig og undersøge om tilstandsrapporten, som sælger har fået udarbejdet, rent faktisk holder stik og afdækker alle eventuelle fejl og mangler. Den bygningssagkyndige kan endvidere uddybe nogle af de kommentarer i rapporten, som du måske undrer dig over.

Når du gør brug af køberrådgivning fra en bygningssagkyndig, kan du også få rådgivning om, hvad det eventuelt komme til at koste at udbedre de fejl og mangler, der måtte være i boligen. Dette kan du bruge til at forhandle prisen og eventuelt få den presset lidt ned.

Læs også: 3byggetilbud.dk – Danmarks største formidler af byggeopgaver

Hvad kan sælger bruge tilstandsrapporten til?

Som sælger er du ikke forpligtet af loven til at få udarbejdet en tilstandsrapport. Det er helt og aldeles op til dig, som sælger, om du ønsker at betale en bygningssagkyndig for at udfærdige rapporten eller ej.

Der er dog nogle væsentlige fordele for dig, som sælger, når du får udarbejdet en tilstandsrapport. Disse fordele kigger vi nærmere på lige her:

  • Ejerskifteforsikring – Hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, når du sælger din bolig, så er det obligatorisk med en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport jf. huseftersynsordningen. Ejerskifteforsikringen sikrer dig mod eventuelle økonomiske overraskelser, efter huset er solgt videre. Den dækker eventuelle skjulte skader og fejl, som ikke umiddelbart var med i tilstandsrapporten.
  • Forbedringer – Tilstandsrapporten tjener også et andet formål; nemlig at give dig et klart overblik over potentielle forbedringer og renoveringer, du kan foretage dig inden salget. Dette er unægtelig med til at forbedre din salgspris, og du kan dermed forhøje prisen på din bolig med op til mange tusinde kroner.

Hvis du har fået udarbejdet en tilstandsrapport som sælger, og efterfølgende har valgt at udbedre nogle af de fejl og mangler, som rapporten klarlagde, kan du få lavet et tillæg til rapporten.

Dette kaldes en allonge, og den angiver, at skaderne eller manglerne nu er udbedret, hvilket er købers garanti for, at boligen er i ordentlig stand.

Hvad er huseftersynsordningen?

Huseftersynsordningen er en samling af både en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. Ordningen blev tidligere indført i forlængelse af dansk lov om forbrugersikkerhed, når der bliver solgt og købt faste ejendomme.

Huseftersynet er obligatorisk at få udført, hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med bolighandlen. Denne forsikring beskytter dig imod økonomiske overraskelser i fremtiden, og du kan få dækket udgifterne til eventuelle skjulte fejl og mangler, som dukker op efter handlen er gennemført.

Hvem skal ordne huseftersynet?

Huseftersynsordningen påbyder, at henholdsvis tilstandsrapporten skal udfærdiges af en beskikket bygningssagkyndig og elinstallationsrapporten af en autoriseret elinstallatør.

Har du selv erfaringer med tilstandsrapporter?

Hvis du selv har fået udfærdiget en tilstandsrapport tidligere – enten som køber eller sælger – så er du meget velkommen til at bidrage med en kommentar herunder. Del dine erfaringer og gode råd med andre nuværende og kommende boligejere i kommentarfeltet – og hjælp andre på rette vej. Hvis du tilfældigvis er på udkig efter en god pris på en byggesagkyndig i Vejle, så læs mere her.

Få en billig tilstandsrapport i en by nær dig

Her på siden har vi også udarbejdet en række informationssider om tilstandsrapporter i bestemte byer. Dette har vi gjort med henblik på at ramme dig så lokalt som muligt. Der er for eksempel en stor andel personer som foretrækker en byggesagkyndig fra nærområdet til at udføre tilstandsrapporten.

Herunder kan du læse mere om tilstandsrapporter i de forskellige byer.

Vi anbefaler at læse mere på Retsinformation.dk

Skriv en kommentar